Back to All Events

AN ETERNAL PIECE ON WAR AND PEACE / The Professional Amateurs (Reykjavík)


  • Borgarleikhúsið Listabraut Reykjavík, Capital Region Iceland (map)

ETERNAL PIECE ON WAR AND PIECE is an attempt to turn human nature inside out and explore man´s proneness to turmoil and fight. Based on true facts, it´s an exploration into the dark side of human nature. Two children go from innocence to guilt, trust to fear, from cosmos to chaos. A simple story, poetic and cruel, revealing man´s desire to own people and ideas. What have we learned? Why do human relations lead to war? Will the human being survive? 

Director: Steinunn Knútsdóttir

Music: Hilmar Örn Hilmarsson

Text: Hrafnhildur Hagalín

Choir conductor: Margrét Pálmadóttir

On stage: Aðalbjörg Árnadóttir, Adam Freyr Aronsson,Hannes Óli Ágústsson, Jórunn Sigurðardóttir, Katla Helga Thorlacius Jónsdóttir, Kristjana Skúladóttir, Magnús Guðmundsson, Orri Huginn Ágústsson, Ólafur Steinn Ingunnarson, Ólöf Ingólfsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson

Artistic assistance : Gígja Hólmgeirsdóttir and Hera Eiríksdóttir

When : Thursday, August 27, 21:00 & Sunday August 30, 17:00

Where :  Borgarleikhúsið/City Theatre, Listabraut, Reykjavík

Duration aprox. 45 minutes

Ticket price : free of charge 

The collective The Professional Amateurs was founded in May 2005, a group of established artists interested in pushing borders and making theatre that is reflective by nature. The Professional Amateurs offer their audience progressive theatre free and independent in process, form and content. They neither regard their performances as entertainment nor a convenient product but rather as a dialog between actors and audience about relevant issues concerning the human nature and until this day have not accepted any admission fees. A retrospective of the collective´s work will be on display as part of LÓKAL and RDF

ÓDAUÐLEGT VERK UM STRÍÐ OG FRIÐ

Í verkinu eru skoðaðar þær kenndir í manninum sem ýta honum út í átök og gera honum ókleift að viðhalda sálarró. Verkið er könnunarleiðangur um myrka kima mannlegrar náttúru. Tveimur börnum er fylgt frá sakleysi til sektar, frá trausti yfir í ótta. Hvað er það í mannlegum samskiptum sem leiðir til átaka og ófriðar? Einföld og ljóðræn en um leið vægðarlaus frásögn sem fjallar um vilja mannsins til þess að öðlast yfirráð yfir hugmyndir, fyrirbæri og fólk.